Δρ. ΑΛΜΠΕΡΤΟΣ ΑΖΑΡΙΑ - Εκπαιδευτής Ενηλίκων
  • Home Page
  • About
  • Σύντομο CV / Short CV
  • Δημοσιεύσεις / Papers
  • Θεματολογία Σεμιναρίων / Seminars
    • Εταιρικοί Συνεργάτες / Corporate Partners
    • Εταιρικοί Πελάτες / Corporate Clients
  • Business, Executive & Life Coaching
    • Τι είναι το Coaching
    • Τα εργαλεία του Coaching
    • Πλεονεκτήματα & προϋποθέσεις του Coaching
    • Όροι διεξαγωγής του Coaching
  • Ανάλυση Προσωπικού Προφίλ
  • Επόμενα Σεμινάρια / Upcoming
  • Συνεντεύξεις με το Δρ. Αζαρία
  • Εντυπώσεις για τον Δρ. Αζαρία
  • Άρθρα / Articles
  • Προτεινόμενα Βιβλία / Books to Read
    • Φιλοσοφίας
    • Αυτοβελτίωσης
    • Γλώσσας Σώματος
    • Image Making
    • Μυθιστορήματα
  • Προτεινόμενα Βίντεο / Videos to See
  • ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας
  • ΔΙ.ΠΑ.Ε. - Παράρτημα Σερρών
  • Ανακοινώσεις
  • Επικοινωνία / Contact

ΑΛΛΑΓΗ: Απειλή ή Απαρχή Εξέλιξης;

24/11/2013

15 Comments

 
Από τον Δρ. Αζαρία
Picture
Η έννοια της αλλαγής έχει απασχολήσει τον άνθρωπο από τότε που έκανε την εμφάνισή του σ’ αυτόν τον πλανήτη. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι ακόμα και μετά την πάροδο πολλών χιλιάδων χρόνων η αλλαγή συνεχίζει να βρίσκεται στο προσκήνιο της ανθρώπινης πραγματικότητας, τόσο καυτή και τόσο επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε.

Πως αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι την αλλαγή; Δοκιμάστε να κάνετε ένα απλό τεστ. Ζητήστε από τους φίλους σας και συνεργάτες να σας πουν πως αντιλαμβάνονται την έννοια της αλλαγής και θα διαπιστώσετε ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν αρνητική στάση και αρνητικές αντιλήψεις. Επίσης, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνες, όπου στο μυαλό των ερωτηθέντων η αλλαγή είναι ταυτόσημη με το φόβο, τις προκαταλήψεις, τα στερεότυπα, το άγχος, την απειλή, το μπέρδεμα και την άρνηση.


Που συναντούμε την αλλαγή; Δυστυχώς ή ευτυχώς, η αλλαγή απαντάται σε όλες ανεξαιρέτως τις εκφάνσεις της καθημερινής μας ζωής, π.χ. στο σπίτι, στη δουλειά, στις σχέσεις, στους φίλους, στην οικονομία, στην πολιτική, στην κοινωνία, στις τέχνες, στην επικοινωνία, στην επιστήμη και φυσικά στην τεχνολογία. Σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση, εκπαιδεύω στελέχη σε επιχειρήσεις για το πώς να διαχειριστούν την αλλαγή σε επιχειρησιακό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Το γεγονός αυτό, αποκαλύπτει ότι στην πράξη η αλλαγή αφενός αποτελεί πολύ συχνή πρακτική και αφετέρου ότι υπάρχει έντονη ανάγκη εκπαίδευσης των στελεχών στους τρόπους διαχείρισής της.

Η επιχειρήσεις, στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν, να εδραιωθούν και να αναπτυχθούν μέσα στο σκληρά ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον, έρχονται αντιμέτωπες με μια σειρά αλλαγών. Μερικά από τα πιο συχνά και χαρακτηριστικά παραδείγματα επιχειρησιακών και οργανωσιακών αλλαγών είναι τα παρακάτω, αλλαγή επωνυμίας, αλλαγή λογότυπου, αλλαγή διοίκησης ή/και ανώτατων στελεχών, αλλαγή προσωπικού, αλλαγή στρατηγικής, αλλαγή πολιτικών, αλλαγή προϊόντος, αλλαγή τοποθεσίας, αλλαγή γραφείων, αλλαγή τεχνολογίας, αλλαγή γραμμής παραγωγής, επέκταση δραστηριοτήτων, διεύρυνση προϊοντικής γκάμας, συγχώνευση ή εξαγορά από άλλη εταιρία, αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής, αλλαγή διαφημιστικής εκστρατείας, κ.α. Προκειμένου να ανταπεξέλθουν επιτυχώς στις παραπάνω αλλαγές, οι επιχειρήσεις καλούνται να εφαρμόσουν στην πράξη τη διαχείριση αλλαγής.

Picture
Τι καλείται διαχείριση αλλαγής (change management); Η Διαχείριση της Αλλαγής, αποτελεί μία συστηματική προσέγγιση αντιμετώπισης της αλλαγής, η οποία περιλαμβάνει το σχεδιασμό, την αναγνώριση, τον έλεγχο και τη σταθεροποίηση των διαδικασιών της αλλαγής, τόσο από τη σκοπιά της επιχείρησης όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

Ποια είναι η πρώτη αντίδραση των εργαζομένων σε μια οποιαδήποτε επερχόμενη αλλαγή; Ύστερα από μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε παγκόσμια βάση, έχει αποδειχθεί ότι η πρώτη, και πιο συνηθισμένη, αντίδραση των εργαζομένων στην ανακοίνωση μιας επερχόμενης αλλαγής είναι το σοκ. Μετά το σοκ, ανακαλύφθηκε ότι ακολουθούν δύο πολύ πιθανά σενάρια. Στο πρώτο σενάριο, το αρχικό σοκ δίνει τη θέση του στο φόβο και στη συνέχεια στην ανάπτυξη αρνητικής στάσης απέναντι στην επερχόμενη αλλαγή. Στο δεύτερο σενάριο, μετά το σοκ εμφανίζεται ένα αίσθημα απειλής το οποίο σχετίζεται άμεσα με το αν θα συνεχίσει ο εργαζόμενος να κατέχει την ίδια θέση μέσα στην εταιρία του μετά το πέρας των διαδικασιών της αλλαγής. Η ύπαρξη απειλής στον εσωτερικό κόσμο του εργαζόμενου οδηγεί στη δημιουργία συναισθημάτων όπως η σύγχυση, η ενοχή και η απογοήτευση, τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν στη δημιουργία εχθρικής συμπεριφοράς του εργαζόμενου απέναντι στην επερχόμενη αλλαγή. Η τελική συμπεριφορά και στα δύο σενάρια, άρνηση και εχθρότητα, αποτελεί πηγή πολλών προβλημάτων και οδηγεί τις επιχειρήσεις σε αποτυχημένες πρακτικές και αποτελέσματα.

Αντιθέτως, αυτό που πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις είναι να μετατρέψουν το αρχικό σοκ σε ενεργητική συμμετοχή. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, εκ των οποίων οι κυριότεροι είναι η συνεργασία με τους εργαζόμενους, η επεξήγηση σε αυτούς και η συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας της αλλαγής για το καλό της επιχείρησης, η δημιουργία οράματος, η εξασφάλιση της θέσης τους στην εταιρία και η εκπαίδευσή τους. Η ενεργητική συμμετοχή των εμπλεκομένων στις διαδικασίες της αλλαγής, θα τους ενεργοποιήσει θετικά και θα τους δώσει την απαραίτητη ώθηση και τα απαραίτητα εφόδια που χρειάζονται για να υπερπηδήσουν τα εμπόδια που θα εμφανιστούν μπροστά τους. Έτσι, αντί για αρνητική ή εχθρική συμπεριφορά, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η υιοθέτηση της αλλαγής και η ομαλή ανάπτυξη και εξέλιξη της επιχείρησης.

Picture
Η αλλαγή σχετίζεται άμεσα με τις αντιλήψεις και τις πεποιθήσεις μας γύρω από τη ζωή στο σύνολό της. Οι άνθρωποι που δεν έχουν υλοποιήσει συστηματική και ενεργή ενδοσκόπηση, και άρα δεν έχουν αντιμετωπίσει “κατάματα” τους φόβους, τις ανασφάλειες και τις σκοτεινές τους πλευρές, βλέπουν την αλλαγή ως απειλή. Οι ίδιοι οι φόβοι και οι ανασφάλειές τους, δημιουργούν αθόρυβα και ύπουλα το υπόβαθρο για την αντίληψη της αλλαγής ως κάτι τρομακτικό, ως κάτι άγνωστο το οποίο κρύβει κινδύνους και παγίδες.

Αντιθέτως, οι άνθρωποι που έχουν δουλέψει συστηματικά με τις άυλες πλευρές τους, δηλαδή με το μυαλό και την ψυχή τους, και έχουν προχωρήσει στην επίλυση των εσωτερικών τους συγκρούσεων, είναι σε μεγάλο βαθμό απαλλαγμένοι από φοβίες και ψυχικά άγχη. Αυτή η εσωτερική μεταμόρφωση-ανέλιξη σε υψηλότερα πνευματικά επίπεδα τους καθιστά εσωτερικά ήρεμους και θετικούς απέναντι σε οποιαδήποτε αλλαγή αφού έχουν πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο εαυτό τους αλλά και στην ίδια τη ζωή.


Τελικό Συμπέρασμα: Η αλλαγή από μόνη της δεν είναι ούτε θετική ούτε αρνητική, όπως είναι άλλωστε και όλα τα πράγματα στη ζωή. Αυτό που της προσδίδει θετικό ή αρνητικό πρόσημο, και αυτό που τελικά οδηγεί σε θετικά ή σε αρνητικά αποτελέσματα, είναι η δική μας θεώρηση και διαχείριση των πραγμάτων…
Picture
15 Comments
Maria Aggelidou
24/11/2013 12:23:12 pm

ΠΟΛΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΜΟΥ....ΑΠΛΗ ΚΑΤΑΝΟΗΤΗ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Reply
Dr. Azaria
24/11/2013 02:23:48 pm

Σε ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε και ελπίζω να σου έδωσε μία άλλη οπτική γωνία επί του θέματος.

Reply
Σάββας Οικονομίδης
24/11/2013 02:21:59 pm

Καλογραμμένο και εύστοχο όπως πάντα!!!

Reply
Dr. Azaria
24/11/2013 02:26:23 pm

Σε ευχαριστώ πολύ! Η γνώμη σου πάντα μετράει... Οι τρεις τελευταίοι παράγραφοι αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό την άποψή μου πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Reply
Θοδωρής
24/11/2013 02:36:17 pm

Εξαιρετικό και επίκαιρο.Μπράβο για ακόμα μια φορά!

Reply
Dr. Azaria
24/11/2013 04:05:33 pm

Σε ευχαριστώ πολύ! Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο άρθρο αρέσει σε έναν άνθρωπο που έχει την ικανότητα να βλέπει λίγο πιο μπροστά από τους άλλους είναι ιδιαίτερα σημαντικό...

Reply
Γιώργος Χαραλαμπίδης
24/11/2013 03:25:40 pm

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και χρήσιμο άρθρο! Πράγματι η ενδοσκόπηση, όπως πολύ σωστά αναφέρεις, αποτελεί το πρώτο βήμα για την επίγνωση των αλλαγών που θα πρέπει να εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας, ώστε να οδηγηθούμε με ασφάλεια σε μια πορεία ουσιαστικής εξέλιξης.
Μπορούμε να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές αλλαγές, αν εφαρμόσουμε ακόμα και σήμερα, την αρχαία και άκρως πρωτοποριακή διδασκαλία του Πυθαγόρα:
ΠΗ ΠΑΡΕΒΗΝ; ΤΙ Δ´ ΕΡΕΞΑ; ΤΙ ΜΟΙ ΔΕΟΝ ΟΥΚ ΕΤΕΛΕΣΘΗ;
Για ποιον λόγο έκανα κάποια σημαντική παράβαση; Τί έκανα για να την διορθώσω; Υπάρχει μήπως και κάτι επιπλέον που δεν έχω κανει; ΔΗΛΑΔΗ, ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;

Reply
Dr. Azaria
24/11/2013 04:14:34 pm

Αγαπητέ μου φίλε Γιώργο! Η άποψη και το σχόλιό σου με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο και ευθυγραμμισμένο. Είναι εξαιρετικά δύσκολο (έως αδύνατον μερικές φορές) να υπάρχει πνευματική και διανοητική εξέλιξη χωρίς κάποιος να εισχωρήσει στα άδυτα της ψυχής και του πνεύματός του. Μόνο έτσι μπορεί να εξετάσει τα λάθη του παρελθόντος, τις συνήθειες του παρόντος και τις διορθωτικές ενέργειες του μέλλοντός του οι οποίες θα τον τοποθετήσουν σε ένα υψηλότερο πνευματικό επίπεδο. Για ακόμα μία φορά, τα σχόλιά σου αποτελούν σημείο έμπνευσης..!

Reply
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΜΠΟΥΤΖΩΤΗ
29/11/2013 02:52:28 pm

Πολύ ωραίο άρθρο! Μπράβο σου! Έχω βιώσει τέτοιες καταστάσεις σαν υπάλληλος τουλάχιστον τα τελευταία 15 χρόνια. Είναι έτσι ακριβώς όπως τα λες, απλά, λιτά, εύστοχα και πάντα επίκαιρα.

Reply
Dr. Azaria
30/11/2013 03:25:19 pm

Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Είναι σημαντικό να προσπαθούμε να αποτυπώνουμε την πραγματικότητα και να ανακαλύπτουμε τις βαθύτερες αιτίες των καταστάσεων...

Reply
Βασίλης
8/12/2013 03:17:04 pm

Πάρα πολύ καλό το άρθρο σας,σε καλύπτει απόλυτα.Συνεχίστε με τον ίδιο ρυθμό...

Reply
Dr. Azaria
8/12/2013 04:11:32 pm

Σε ευχαριστώ πολύ Βασίλη για τα καλά σου λόγια!

Reply
ΑΛΙΚΗ
11/12/2013 04:06:54 pm

Συμφωνω, θεωρητικα, πρακτικα ομως οταν οι αλλαγες συμβαινουν σε περιοδους δυσκολιας και συρρικνωσης το στριμωγμα δεν ειναι αποδεκτο γιατι ουσιαστικα ειναι παγιδα.
Ετσι η μονη λυση ειναι η σταδιακη στοχευμενη αλλαγη δυναμικου και ολικου επαναπροσδιορισμου της επιχειρησης νομιζω.

Reply
Dr. Azaria
14/12/2013 05:15:04 pm

Αγαπητή Αλίκη, η σταδιακή στοχευμένη αλλαγή δυναμικού μπορεί όντως να αποτελέσει μία λύση σε δύσκολες περιόδους, δεν είναι σίγουρο όμως ότι είναι και η καλύτερη λύση. Ίσως αξίζει να προσπαθήσει κάποιος να επενδύσει στο ήδη υπάρχον προσωπικό του, δίνοντας τους γνώσεις και ικανότητες διαχείρισης αλλαγών.

Ο ολικός επαναπροσδιορισμός μιας επιχείρησης δεν είναι η καλύτερη λύση σε περιόδους δυσκολίας και αλλαγών γιατί απαιτεί αφενός αρκετό χρόνο για να υλοποιηθεί σωστά και αφετέρου γνώσεις, εμπειρία, σωστό σχεδιασμό, οργάνωση και δομημένη υλοποίηση. Σε ευχαριστώ για το χρήσιμο σχόλιό σου.

Reply
Κωνσταντάκης Σωτήριος link
28/8/2014 07:14:13 am

Άρθρο που σε βάζει σε πολλές σκέψεις...

(ζωή = κίνηση = αλλαγή)..αν η αλλαγή είναι βέβαιη, δεν σημαίνει ότι είναι και η πρόοδος βέβαιη... συνήθως ζητάμε ν' αλλάξουν οι περιστάσεις και ποτέ ν' αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι το πρόσημο του φορτίου μας.

αν είσαι σε όλα αρνητικός...

''Πάντα στην πόλι αυτή θα φθάνεις. Για τα αλλού μη ελπίζεις
δεν έχει πλοίο για σε, δεν έχει οδό.
Έτσι που τη ζωή σου ρήμαξες εδώ
στην κώχη τούτη την μικρή, σ’ όλην την γη την χάλασες.''

Καβάφης

Σε ευχαριστώ που με φορτώνεις θετικά Αλμπέρτο.

Reply

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Χώρος Έκφρασης

    Στο συγκεκριμένο blog θα βρείτε διάφορα άρθρα του Δρ. Αζαρία, καθώς και άλλων αξιόλογων ανθρώπων, πάνω σε διάφορα θέματα γύρω από την αυτοβελτίωση, την επικοινωνία, την εκπαίδευση, τις επιχειρήσεις αλλά και της γενικότερης επικαιρότητας.

    Αρχείο Άρθρων

    July 2020
    April 2020
    March 2020
    November 2013
    October 2013
    July 2013
    May 2013
    April 2013

    Κατηγορίες

    All
    Γλώσσα Σώματος
    Δεξιότητες Παρουσίασης
    Διαδίκτυο
    Διαχείριση Αλλαγής
    Επικοινωνία

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.